3 dagen in Barcelona – duik in het hart van de stad – dag 1

Las Ramblas by Iron Bishop

Om te beweren dat je Barcelona ‘gezien’ hebt is wellicht niet mogelijk. Deze stad zorgt elke dag weer voor iets nieuws, in elke straat weer iets anders. Maar voor degenen  met een strak schema hebben we bij Oh-Barcelona ons gebogen over de bijna onmogelijke taak van het destilleren van het beste wat Barcelona te bieden heeft in een 3-daagse tocht.

Dag één

Neem een snelle blik op een kaart van Barcelona en je zult merken hoe de stad zich uitwaaiert richting de bergen uit een kern van verstrengelde straten. Deze kern is de Ciutat Vella, de ‘oude stad’, en dit deel van de stad zal de focus zijn van je eerste dag. De omgeving biedt een ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan Barcelona, want het toont niet alleen de oorsprong van de stad, maar heeft ook iconische bezienswaardigheden in overvloed.

Crowds and stalls on Las Ramblas Barcelona Las Ramblas

09:00 Wandelen op de Ramblas

Ga naar Plaça de Catalunya, dat op de rand van de oude stad ligt en de belangrijkste transport hub van de stad is. Vanaf hier kun je over de Ramblas wandelen, ‘s werelds bekendste straat met bomen. Deze straat is altijd overspoeld met toeristen, dus het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door de menigte, langs alle bloemenkraampjes en straatartiesten. Op je weg over de Ramblas kun je letten op de mozaïeken op straat, van de hand van de surrealistische meester Joan Miró.

De belangrijkste halte is de Mercat de la Boqueria, de grootste Europese markt met etenswaren – de perfecte plek om wat lokale producten te halen en een vers geperst vruchtensapje voor onderweg.

10:00 – Ontspannen op de pleinen van Gótico

Het is tijd om links af te slaan naar de Gótico (de gotische wijk). Net buiten Las Ramblas vind je het prachtige Plaça Reial, een neoclassicistisch pareltje dat het eerste werk van Antoni Gaudí in de stad tentoonstelt – de lantaarnpalen bij de centrale fontein. Maak van deze gelegenheid gebruik om een kopje koffie te drinken in een van de cafés op dit plein.

De Gótico heeft tal van unieke boetiekjes en galeries waar je heerlijk kunt rondneuzen. Carrer de Ferran is een bijzonder goede straat om te winkelen en aan het einde van deze straat ligt het Plaça de Sant Jaume, het maatschappelijke plein van Barcelona. Hier vind je het Palau de la Generalitat, de zetel van de Catalaanse regering, met het stadhuis hier recht tegenover.

11:00 – Maak kennis met de ganzen in het klooster

Sla vanaf dit plein linksaf de Carrer del Bisbe in, waar je een veel gefotografeerde gotische stijl boog kunt zien, om vervolgens aan de voorkant van de 13e-eeuwse Kathedraal te komen. (Of, Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia, wat de volledige naam is). Als het meest vooraanstaande Catalaanse gotische gebouw in de stad, is de kathedraal zowel van de buitenkant als de binnenkant ontzagwekkend. De talrijke kapellen, gewijd aan de individuele heiligen, zijn allemaal opmerkelijke werken van vakmanschap in hun eigen recht. Je zult hoogst waarschijnlijk de vrome bezoekers zien die de tijd nemen om hun favoriete heilige te zien.

Arch in Gótico Carrer del Bisbe

Het klooster geeft ook onderdak aan een verrassend stel bewoners – 13 ganzen, één voor elk jaar van het leven van Santa Eulalia, de kerk martelaar en naamgenoot. Vooral in de zomer kan dit deel van Barcelona een beetje claustrofobisch aandoen – om je te helpen je te oriënteren in de wirwar van de oude stad, kun je de lift nemen naar het dak van de kathedraal. Als je graag een deel van de Gótico wilt opzoeken voor een rustig moment, ga dan op zoek naar de spookachtige rust van Plaça de Sant Felip Neri.

13.30 – Geniet van een lunch als een plaatselijke bewoner

Honger? Nou, je bent hier op de juiste plek – er is geen gebrek aan keuze als het gaat om eten in de oude stad. Om de meer toeristische georiënteerde eetgelegenheden in de Gótico te vermijden, kun je richting de Via Laietana naar Born wandelen – door hier te eten heb je een betere kans op vermenging met de lokale bevolking. Om wat tapas te eten kun je Bubo proberen, of voor goed gevulde porties met goede prijs-kwaliteitverhouding, kun je een paella in een intieme sfeer proberen bij Mar de la Ribera. Bij het eten tijdens de lunch is het een goed idee om een vast menu te proberen, of ‘menu del dia’, waarmee je je gemakkelijk verzadigd voelt voor een redelijke prijs.

15:00 – Wat goddelijke inspiratie krijgen

Na het nemen van je tijd tijdens de lunch, kun je de wijk Born gaan verkennen. Sinds enkele decennia is het gebied een drukte van jewelste voor artistieke activiteit en het is een rustiger, meer authentieke alternatief voor de Gótico. Maar het is net zo doordrenkt van geschiedenis. In tegenstelling tot de kathedraal die je in de ochtend hebt bezocht, is de kerk van Santa María del Mar aan de Passeig del Born een meer sobere, maar even inspirerend gebouw uit de gotische architectuur. Het verhaal van deze kerk is de inspiratiebron geweest voor een bekroonde roman en de verhoudingen van het interieur worden over het algemeen gezien als een voorbeeld van middeleeuwse architectuur.

16:00 – Rondsnuffelen in de Born

Ga van het licht en luchtig interieur naar de Carrer Montcada, die net achter de kerk begint. Deze straat heeft veel musea en galerijen. Het is tevens een interessante straat, met een aantal van de beste voorbeelden van seculiere middeleeuwse architectuur in de stad. De belangrijkste attractie in deze straat is het Museu Picasso, met een tentoonstelling van de eerdere werken van de schilder, en het is een must voor fans van deze ongelooflijk invloedrijke artiest. Montcada is ook de thuisbasis van de Disseny Hub, met een mooie collectie van design en toegepaste kunst, en het Museu Barbier-Mueller d’Art Precolombí, een goed gewaardeerde collectie precolumbiaanse werken. Verdwaal gerust in een van deze geweldige collecties.

17:00 – Catalaans vakmanschap bewonderen

Palau de la Musica CatalanaPalau de la Música Catalana en el Born

De wijk Born breidt zich verder uit naar binnen, waar de autovrije straten geleidelijk meer residentieel worden, met kleine bars en fruitwinkels. Carrer Sant Pere Mes Alt heeft een van de beste gebouwen in de hele stad – het Palau de la Música Catalana. Als je tijd hebt, dan is een rondleiding door deze ongelooflijk decadente modernistische concertzaal zeker de moeite waard (hoewel je dan niet moet vergeten om van te voren je entreekaartjes te kopen). Zo niet, dan is het bewonderen van de gevel van dit heiligdom van de Catalaanse cultuur een evenement op zich.

18:00 – afkoelen aan de zee

Dat zit de eerste dag er bijna op…

Voor de perfecte tonic na een dag stratenslenteren door de stad, spring je op de metro van het nabijgelegen Urquinaona station op lijn 4 naar Barceloneta. Hiemee kom je aan de stijlvol gerenoveerde waterkant van de stad. De relaxte sfeer van dit gebied maakt het een van de beste plekken in de stad om te genieten van een drankje en terug te kijken naar de oude stad. Er zijn tal van opties voor het diner, met name als het gaat om schaal- en schelpdieren. Vergeet niet dat mensen in Catalonië, net als in de rest van Spanje, de gewoonte hebben om later te eten op de avond. Als je eetlust met wraak terugkeert, dan raden wij Rangoli aan, een uitstekend Indiaas restaurant (het proeverij menu is een echte traktatie). Anders, zoals je kunt verwachten, overheersen visrestaurants in dit deel van de stad. Can Maño is een authentieke Barcelonese plek om te eten – Reserveer vooraf om teleurstelling in dit uiterst populaire en enigszins rauwe restaurant te voorkomen.

 


3 dagen in Barcelona - Dag 1 auf einer größeren Karte anzeigen


Wat vond je van dag 1?
Voel je vrij om hieronder een reactie te plaatsen. Of lees verder als je klaar bent voor dag 2.

Wij garanderen u dat u de laagste prijs betaalt voor uw appartement op het internet – anders krijgt u het dubbele van het verschil terug. Vul gewoon uw gegevens in en het wordt geregeld.

Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona

APPARTAMENTEN ZOEKBOX
Aankomst:
Vertrek:
Accommodatie:
Zone
Gebied:
Volwassenen (>17)
Kinderen Baby's (<2)
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here